Home
Contact
Achtergrond
Communiceren met dieren
Blog
Reacties
Aanvraag Consult
Nieuws
Cursus communiceren met dieren
Media
Webshop
Privacy Policy

GRATIS E-book:

5 tips om zelf met je dier te praten


Het vervolg van het paard Spock

Wil jij graag communiceren met dieren? Je eigen dieren? Om ze beter te leren kennen of om ze te begrijpen? Dan zijn de Gratis tips om zelf met dieren te kunnen praten zeker wat voor jou! Dit is een gratis E-book speciaal voor dierenliefhebbers!

Een krap jaar later kwam Spock daar ook terug. De tranen sprongen me in de ogen; gratemager en hypernerveus. Hij kon letterlijk geen moment stilstaan. Er was blijkbaar iets gebeurd tussentijds, waar wij nog steeds geen weet van hebben.
Met alle liefde en plezier hebben we hem ontvangen en geprobeerd zo goed en zo kwaad het ging hem op te lappen.
In de 2 jaar die volgden heb ik hem laten behandelen door een natuurgeneeskundig adviseur, een fytotherapeut en door de reguliere dierenarts.
Hij bleek allerlei bacteriën en virussen te hebben die hem op allerlei manieren belaagden. Op zijn spieren en pezen, op zijn maag, op zijn gewrichten en zijn algehele spijsvertering. Zijn hele lijf was van slag. Dit kan niet anders dan pijnlijk zijn geweest, maar Spock bleef doorgaan voor mij. Zowel thuis als op concours bleef hij zich maximaal inzetten. Het viel me wel op dat hij een stuk minder sprong dan vroeger, kon soms niet eens met de achterkant van de grond komen. Na afloop altijd enorme spierpijn.
Beetje bij beetje is hij lichamelijk bijgekomen. Kreeg gaandeweg meer vlees op het lijf en de spieren konden ook steeds meer hebben. Toch bleven er momenten van terugval die ik niet kon verklaren. Ineens was hij weer tientallen kilo’s kwijt en was zijn hele lijf gespannen. In het ergste geval struikelde hij en viel hij om met mij er op doordat hij niet de coördinatie en de kracht had om het op te vangen.  Toen kwam ik op het punt waarop ik me afvroeg of er niet een manier was om de situatie vanuit zijn gezichtspunt eens te bekijken, misschien keken we er met zijn allen wel helemaal langsheen. Dat is het punt waarop ik actief op zoek gegaan ben naar het adres en telefoonnummer van Mieke. Vervolgens kwam ik haar nog tegen op de beurs waar ze mijn laatste scepsis wegnam. Je moet je voorstellen dat ik een achtergrond heb in de paarden waar praten met beesten niet de meest gangbare weg is, waardoor ik een lichte aarzeling voelde. Toch mijn gevoel gevolgd en een afspraak gemaakt.
Mieke heeft zijn foto gekregen en is aan de praat gegaan met hem. Ik had vragen gesteld die veel met fysieke gesteldheid te maken hebben. Het verslag van 11 kantjes, hij had heel wat te zeggen, heb ik ademloos aangehoord aan de telefoon. Zoveel informatie en zoveel bevestiging was erg goed om te krijgen. Je kunt nog zoveel paardenvrouw of -man zijn, er blijven toch signalen van je paard uitgaan die je nog niet oppikt of thuis kunt brengen.
Een greep: ik kreeg informatie over pijn in zijn lijf, waar het zit en heeft gezeten. Problemen met lopen en dan vooral de coördinatie van zijn vier benen. Stijfheid in zijn hals en zijn borst.
Dit gaf me veel antwoorden; als je intensief met je paard traint kom je altijd hobbels en vraagtekens tegen die je creatief moet oplossen. Ik merkte vaak met Spock dat ik niet de oorzaak kon oplossen als het ging om slechte nageeflijkheid, tong uit zijn mond met rijden en moeite hebben met het gewicht op de achterhand dragen. Rijkunstige problemen waar ik met mijn ervaring normaal gesproken altijd uit zou moeten komen. Of dat het een tijdje beter ging, maar later terugviel.
Door de informatie die Mieke me gegeven heeft kan ik nu vanuit een andere benadering met hem bezig en ik merk daar nu al veel positieve verandering in. Ik besteed meer en duidelijker aandacht aan het rechtrichten tijdens het rijden. Ik doe oefeningen met hem die zijn achterhand sterker maken en benadruk het rijden in ritme en regelmaat door veel cavalettiwerk. Daarbij houd ik rekening met zijn ongemakken op zijn achterbenen, waarvoor hij behandeld wordt, dus vaker korte stappauzes. De manier van rijden is niks nieuws en gesneden koek voor iedereen, alleen de mate waarin en hoe veel en vaak ik hem belast is veel beter afgestemd geraakt door Mieke’s inbreng. Ik begin een paard te krijgen dat nageeflijk en los wordt in het lijf en ruimte in zijn gangen krijgt. Ondenkbaar als je hem een tijd geleden zag krabbelen.
Verder zijn Mieke en ik er samen over eens dat hij onverwerkte zaken in zijn lijf heeft die hem belemmeren. Een paard met onverwerkte emoties? Eigenlijk heel logisch, daar waar we kunnen spreken over karakters, zijn er ook emoties.  Daarvoor krijgt hij nu Bachbloesems en daar zie en merk ik nu ook al resultaat. Hij is blijer en speelser geworden.
Spock wordt niet alleen als sportpaard gebruikt, maar ook als reflectiemiddel in bewustwordingstrainingen voor mensen. Daarbij hebben we samen groepen van 2 tot 15 mensen in een workshop. Tijdens zo’n training gaan mensen met hem aan het werk en de reactie die hij daarbij geeft, vertaal ik coachend door aan mensen. Zo worden mensen zich bewust van hun eigen gedrag, sterke en zwakke punten. Via Mieke heb ik hem gevraagd hoe hij de trainingen ervaart die ik met hem geef. Ik had daar niet bij gezegd wat voor trainingen het waren. Ik was bang dat ik hem teveel belastte of dat hij alle emoties en ladingen opzoog. Dit bleek niet het geval te zijn en hij gaf zelfs aan dat hij zich er erg prettig bij voelt om te doen. Mieke kon mij precies beschrijven hoe hij reageert tijdens trainingen bij mensen die ontzettend bang voor hem zijn. Een aangename bevestiging voor mij en ook hierbij weet ik nu te doceren naar hem.
Tot slot vond ik het bijzonder dat Mieke feilloos zijn lichamelijke geschiedenis van de laatste 3 jaar er helemaal uit wist te halen. Zijn maagpijn, zijn spierpijn en andere ongemakken. Een bevestiging dat je er goed aan hebt gedaan om de behandeling door te zetten.
Ik heb niet alleen als mens maar vooral als paardenvrouw veel geleerd van deze ontmoeting met Mieke. Er is nog zoveel wat wij niet weten over paarden en hun bewustzijn en Mieke weet een tipje van de sluier op te lichten. Bijzonder hoor!! Deze andere benadering van paarden is niet alleen beter voor de paarden zelf maar ook als ruiter en/ of paardenhouder word je er zoveel wijzer van.
Een aanrader voor ieder paardenmens die meer inzicht in zijn eigen paard wil hebben.
Sanny van Essen, Geesteren