Home
Contact
Achtergrond
Communiceren met dieren
Blog
Reacties
Aanvraag Consult
Nieuws
Cursus communiceren met dieren
Media
Webshop
Privacy Policy

GRATIS E-book:

5 tips om zelf met je dier te praten


Lees meer over de metamorfose van pony Micky

Zeer opvallend vond ik de opmerkingen van Mieke over de zwakke plekken op haar lichaam. Mieke vertelde dat ze een zwakke plek had op haar linkerachterbeen en ook een zwakke plek ter hoogte van het neusbeen. Dit ben ik gaan bekijken na het gesprek en het blijkt dat er zowel op het neusbeen als achterbeen flinke littekens zitten van wonden die aanzienlijk moeten zijn geweest. Daarnaast gaf Mieke aan dat Micky vertelde dat het zadel pijn deed bij de schoft en dat ze liever niet een bit in haar mond had omdat dat haar gevoeligste plek is en ze dan in de vluchthouding schiet. Ik verbaasde me echt over dat zadel, want een dag voordat ik dit hoorde had ik besloten om het dekje onder het zadel te laten vermaken omdat ik vond dat het knelde en Micky iedere keer heel wild met haar hoofd richting het zadel zwaaide wat ik als een soort aanwijzing beschouwde. Met betrekking tot het bit had ik ook al mijn bedenkingen, want inderdaad, ze begon wild met haar hoofd te slaan en werd onrustig als ze het hoofdstel aan had. Ik ben vrijwel direct overgegaan op een touwhalster en gelijk ontspande ze tijdens het rijden.
Mieke adviseerde om Micky bepaalde Bachbloesems te geven om de stress uit haar lichaam te krijgen als gevolg van de verhuizing. Ik had geen enkele ervaring met Bachbloesems, maar ben het gewoon gaan doen. Ik heb er echt versteld van gestaan wat er met haar gebeurde, snap het nog steeds niet. Er viel een rust over haar heen en de paniek was weg, ik kon met haar gewoon over straat en ze keek en onderzocht wat ze deed. Het frappante hiervan was echter wel dat de paniek had plaatsgemaakt voor brutaal gedrag. Ze vroeg om veel aandacht en als ze die niet kreeg dan maakte ze heel veel herrie totdat ze aandacht kreeg. Ze ging ook haar stal- en weidemaatje klieren en uitdagen terwijl ze de eerste weken daar niet naar om keek. Mieke heeft toen geadviseerd om een andere Bachbloesem te geven die het "brutale, opdringerige" gedrag zou normaliseren. Ook dit gedrag was binnen heel korte tijd weg en ik kreeg het gevoel dat ik nu contact had met het echte karakter van Micky. Mieke gaf achteraf aan dat ze Micky ook met EFT (Emotioneel Freedom Technique) had laten behandelen en dat paarden daar ook heel goed op reageren, zeker in combinatie met Bachbloesems.
Het trainen ging vanaf dat moment ook buitengewoon goed en dat ligt mede ook aan het feit dat ze getraind wordt volgens de principes van Natural Horsemanship, die paarden op een snelle en respectvolle manier snel kan ontwikkelen.
Bij dit schrijven is het inmiddels november 2004, en is Micky met mij nog twee keer verhuisd. De opgedane ervaringen met haar, de methode van trainen en de ondersteuning van Mieke hebben ertoe geleid dat ze niet veel last van de verhuizingen heeft gehad en dat ik verbaasd sta hoe sterk ze emotioneel gegroeid is (stabieler, rustiger, nadenkender, meer geaard) in die paar maanden dat ik haar bij me heb.
Anneke van de Woude